buitenlevenspecialist en ontwerp van interieur en meubels!

“Je bent buiten en binnen tegelijk”

De karaktervolle jaren ‘30 woning van een familie uit Amersfoort smeekte om een bijpassende buitenruimte met carport en overdekt terras. WENZ zorgde ervoor dat binnen en buiten voortaan in elkaar overlopen.

De warme nazomerzon valt door de bladeren van de klimplant over de half open pergola heen. Het is heerlijk vertoeven aan de buitentafel, die is gepositioneerd naast het overdekte terras en tegen de stijlvolle grijze schutting achter de jaren ‘30 woning in Amersfoort. In de schutting is een poort verwerkt, die toegang geeft tot de carport. Onder de carport staat het pronkstuk van de familie – een Volkswagen Kever – te glimmen achter het opengewerkte houten hek.

Vanaf het overdekte terras loopt een lang, smal pad naar de achterzijde van de jaren ‘30 woning in Amersfoort. De groene tuin – met zijn gazon bomen –  oogt daardoor verrassend ruim. Nog niet zo lang geleden was dat wel anders. Een wirwar aan kleuren en materialen maakten de buitenruimte van deze jaren ‘30 woning in Amersfoort rommelig en klein.

Buiten leven op het overdekte terras

,,Het houtwerk van de schutting en pergola waren verrot. De carport zelf was nog goed, maar we wilden hem wel graag opknappen en voorzien van een hek. En als we dan toch bezig waren leek het ons heerlijk om lekker buiten te kunnen zitten onder een overkapping”, blikt de familie terug.

Met deze wensen en ideeën klopten de eigenaren van de jaren ‘30 woning uit Amersfoort aan bij WENZ. ,,Toen ik de eerste keer de tuin in liep was ik direct verliefd”, vertelt Zwenneken. ,,Dit huis heeft zoveel karakteristieke details, zoals de glas-in-loodramen en het horizontale lijnenspel. Ik zag meteen voor me hoe ik de verbinding kon maken tussen de jaren ‘30 woning en de tuin.”

Lijnenspel van woning in de carport en overkapping

Om dat te bereiken, moest er wel het nodige gebeuren. WENZ besteedde veel aandacht aan de juiste verhoudingen en lijnen in het ontwerp van de tuin, het overdekte terras en de carport. Hoewel het perceel scheef loopt, koos Zwenneken er bijvoorbeeld voor om de pergola en overkapping evenwijdig aan de woning te laten lopen. Dat geeft veel breedte aan de tuin.
Het overdekte terras zelf is bescheiden van formaat. Bewust, zegt Zwenneken. ,,Ik zie vaak dat veranda’s of overkappingen te groot zijn uitgevoerd in verhouding tot de tuin of de woning. Dat zorgt voor een opgesloten gevoel. Door te kiezen voor een compacte overkapping en een half open pergola, kun je heerlijk lang buiten zitten terwijl je wél openheid in je tuin behoudt.”

Van je af kijken de tuin in

Ook het kleurgebruik draagt daaraan bij. De jaren ‘30 woning in Amersfoort is geschilderd in groen en wit. WENZ voegde daar twee subtiele grijstinten aan toe. ,,In een tuin is het belangrijk dat je van je af kunt kijken. Dat heb ik bereikt door een licht vlak achterin de tuin te creëren. De grijstinten van de schutting en de pergola matchen goed met de basiskleuren en de beplanting en versterken het lijnenspel in de tuin.”
Wat opvalt in de tuin is de balans. De carport, het overdekte terras en pergola vormen een eenheid en stralen rust uit. Het geheim? ,,Dat zit in de details”, vertelt Zwenneken. ,,De sierlijst en het boeideel hebben bijvoorbeeld exact dezelfde maatvoering als de dakrand van de jaren ‘30 woning. En de glas-in-loodramen komen in de juiste verhouding terug in het overdekte terras. Daardoor heb je het gevoel dat je tegelijkertijd zowel binnen als buiten bent.”

Werken met WENZdesign

WENZ creëert inspirerende binnen- en buitenruimtes. Ze ontwerpt graag jullie serre, veranda of overdekt terras. Maar ze geeft ook graag advies over kleur, meubel of het interieur. Dat doet ze met oog voor detail en liefde voor kwaliteit.

Meer weten? Lees op deze pagina hoe WENZ werkt.