buitenlevenspecialist en ontwerp van interieur en meubels!

“Vanuit de veranda zo de tuin in!”

 

De woning was van binnen helemaal verbouwd en af. De tuin en de buitenkant van het huis nog niet. Bovendien kwam het afdak van het balkon bijna naar beneden. En pasten de materialen ervan niet meer bij de stijlvolle gerenoveerde woning. Dus werd WENZ ingeschakeld.

 

Veranda en balkon in één

De bewoners hadden zelf een aantal wensen en eisen voor de nieuwe veranda, die op de plaats van het oude afdak moest komen. Bijvoorbeeld om direct vanaf de veranda de tuin in te kunnen lopen. En een balustrade op het balkon voor de veiligheid.

De nieuwe veranda moest compleet passen in het plaatje van de woning. Om een mooie eenheid te creëren. WENZ kwam met het idee om de veranda dieper te maken, zodat je er niet alleen op het balkon wat aan hebt, maar ook nog een verdieping lager. Dit sprak de bewoners meteen aan. Maar dit mocht niet ten koste moest gaan van de lichtinval naar binnen toe.

 

De oplossing van WENZ

In de gerenoveerde woning vond WENZ een mix van oud en modern. Om binnen met buiten te verbinden, heeft WENZ de stijl van de woning doorgetrokken naar buiten.

Het oude afdak had nog enkele nostalgische kenmerken, zoals kraaldelen in het plafond. Gelukkig konden deze delen ‘gered’ worden en hergebruikt in de nieuwe veranda. Deze nostalgie combineerde WENZ met een sterk lijnenspel. De verhoudingen van de veranda zijn doorgetrokken vanuit de woning. Zo hebben de ramen in het dak van de veranda en de balustrade dezelfde breedte als de bestaande kozijnen van het souterrain. Daarmee speelt WENZ ook met de horizontale en verticale verhoudingen. Het ontwerp wordt letterlijk de lucht in getrokken.

Het lijnenspel heeft een goede reden. Op het balkon wordt een breedtewerking gecreerd, waardoor er een gevoel van ruimte ontstaat. En richting de tuin zorgen de horizontale en verticale lijnen zowel van binnen in de woning als vanaf het balkon voor een dieptewerking de tuin in. Je krijgt echt het gevoel dat je in je omgeving zit. Binnen wordt zo een klein beetje buiten.

WENZ ontwierp een opengewerkte balustrade en trap, waardoor je zo de tuin in loopt. Het doortrekken van het afdak tot in de tuin, zorgt voor een extra overkapping op de begane grond. WENZ bedacht ramen in het voorste deel van de veranda, waardoor de lichtinval op het balkon én in huis nog steeds perfect is.

De moderne touch in het ontwerp komt terug in de afwerking van het hout. Normaal heeft hout altijd afgeronde kantjes, maar hier zijn deze strak en scherp gehouden. De complete veranda en balustrade zijn vervolgens in wit geschilderd, zodat het een moderne uitstraling heeft en de eenhuid met het huis goed tot zijn recht komt.

 

Uniek zinkwerk

WENZ leverde de klant een echt stukje vakwerk bij dit project. Het zinkwerk van de balustrade loopt naadloos over in de trapleuning, die ook bekleed is met zink. Perfect geknipt, gelast en bijgeschaafd, een uniek eindresultaat! WENZ werkte vaker samen met deze vakman, die ook vakwerk leverde bij restauraties van het Concertgebouw in Amsterdam en Carré.

 

Werken met WENZdesign

WENZ creëert inspirerende binnen- en buitenruimtes. Ze ontwerpt graag jullie serre, veranda of overdekt terras. Maar ze geeft ook graag advies over kleur, meubel of het interieur. Dat doet ze met oog voor detail en liefde voor kwaliteit.

Meer weten? Lees op deze pagina hoe WENZ werkt.